SANDYMOUNT

The refurbishment and extension of a 2-storey over basement Victorian terrace house in Sandymount, Dublin 4. Originally the main reception level was connected to the dark basement kitchen via a pokey stairs off the hallway. A 2-storey return extension was added in the 1990's but was disconnected from the living areas.

 

Our clients wish was to improve the real and virtual connections between the different levels and to create a new spacious family room off the kitchen.

 

We dropped the level of the earlier ground floor return extension to meet the basement level creating a generous high ceiling room; extended into the gap between it and the side garden wall linking back into the old kitchen with a wide oak lined opening. A new oak stairs connects the new to the old.

The infill extension’s roof is virtually fully glazed which floods the low ceiling kitchen with natural light whilst maintaining views to the garden from the upper level reception room. Large glazed doors open out onto the garden.

 

Client comment: ‘The design was innovative and I am delighted with the results. John was professional but fun to work with, listened to our queries but guided us in the right direction. The build was completed in time and within budget ‘